Vizitează această secțiune
                           

Healthcare professionals

Public

Selectarea grilelor de evaluare pentru schizofrenie

  • Scalele de evaluare ajută la monitorizarea severității simptomelor în schizofrenie. Până în anii 1980, cercetătorii s-au axat pe simptomele pozitive, dar ulterior au trecut la simptomele atât pozitive cât și negative.1
  • S-au dezvoltat mai multe scale psihometrice și cele mai des folosite pentru schizofrenie sunt prezentate mai jos, în ordine cronologică.2
  • Scalele de evaluare sunt folosite pentru a defini o serie de itemi care cuantifică sau ordonează manifestările unei singure variabile, de ex. agresivitatea.3
  • Acestea sunt clasificate în funcție de utilizator, forma itemilor, conținutul și funcția acestora.3 Scalele de evaluare trebuie considerate doar dispozitive specifice pentru înregistrarea informațiilor privind un pacient.3

În această secțiune

Inițial, grila BPRS avea 16 itemi, dar ulterior s-au dezvoltat alte două versiuni, una cu 18 item și BPRS-extinsă (BRSE-E) cu 24 de itemi. Grila folosește o scară Likert cu șapte puncte pentru punctarea itemilor.1

Factorii folosiți de regulă includ simptomele pozitive (tulburări de gândire, ostilitate – suspiciune), negative (apatie, anergie, afect plat, retragere emoțională, retard motor), de agitație (animare, dezorganizare, activare) și de dispoziție (depresie – anxietate, tulburări de dispoziție, afect).1


SANS folosește 25 de itemi și o scală de 6 puncte pentru a măsura simptomele negative. Itemii sunt clar definiți și organizați în cinci domenii: afect plat, alogie, avoliție/apatie, anhedonie/asocialitate și atenție.1

Această grilă, împreună cu scala SAPS, a fost criticată pentru concentrarea doar pe simptomele negative sau pozitive, aspect care îi poate limita pe cei care folosesc grilele pentru a depăși un model dualist.1

SAPS – Scale for the Assessment of Positive Symptoms (Scala pentru Evaluarea Simptomelor Pozitive) (1984)6

SAPS măsoară severitatea simptomelor pozitive pe o scală cu 34 de itemi și șase puncte, urmând o structură și un format similare SANS. Itemii folosiți se referă la halucinații, delir, comportament neobișnuit și tulburare formală pozitivă a gândirii și sunt bine definiți.1

Scalele SANS și SAPS au fost amândouă criticate pentru relația bidimensională.1


SAPS măsoară severitatea simptomelor pozitive pe o scală cu 34 de itemi și șase puncte, urmând o structură și un format similare SANS. Itemii folosiți se referă la halucinații, delir, comportament neobișnuit și tulburare formală pozitivă a gândirii și sunt bine definiți1.

Scalele SANS și SAPS au fost amândouă criticate pentru relația bidimensională1.


PANSS cuprinde 30 de itemi grupați în trei subscale (psihopatologie pozitivă, negativă și generală) cu scoruri care variază între 30 și 210 puncte.

Subscala negativă: evaluează afectul plat, retragerea emoțională, relaționarea deficitară, retragerea socială pasivă/ apatică, dificultăți în gândirea abstractă, lipsa spontaneității și fluxului conversațional și gândirea stereotipă.

Subscala pozitivă: abordează delirul, dezorganizarea conceptuală, comportamentul halucinant, agitația, grandoarea, suspiciunea și ostilitatea.

Subscala psihopatologică generală: abordează preocuparea somatică, anxietatea, sentimentele de vină, tensiunea, manierismul și postura, depresia, retardul motor, lipsa de cooperare, conținut neobișnuit al gândurilor, dezorientare, atenție redusă, lipsa rațiunii și opiniilor, tulburarea voinței, controlare slabă a impulsurilor, preocupare și evitarea socială activă1.

Această scală este cunoscută drept „standardul de aur”; cu toate acestea, titlul a fost pus sub semnul întrebării. Principalele dezavantaje ale scalei PANSS sunt1:

Lipsa sensibilității și specificității în anticiparea funcționării cognitive globale

Imposibilitatea de a face diferența între „depresie, simptome negative și efecte secundare extrapiramidale”

Complexitatea sa, care generează adeseori calcule incorecte

Analizele factorilor din scala PANSS au identificat cinci factori (factorii Marder) care sunt armonizați cu criteriile de bază DSM-5 pentru simptome pozitive, simptome negative, gândire dezorganizată și simptomele asociate de ostilitate/agitație și depresie/anxietate8.


Această scală este un instrument pentru evaluarea simptomelor negative ale schizofreniei. NSA-16 examinează prezența, severitatea și intervalul simptomelor negative asociate schizofreniei. NSA-16 este un interviu semi-structurat cu 16 itemi, care folosește cinci factori: comunicarea, emoția/afectul, implicarea socială, motivația și retardul. Itemii sunt evaluați folosind o scală Likert cu 6 puncte, în care scorurile mai mari reflectă o tulburare mai mare. Criteriile de fixare detaliate pentru punctele de evaluare sunt furnizate în scală, împreună cu un scor total, suma scorurilor pe scala cu 16 itemi și o evaluare globală a simptomelor negative bazată pe impresia clinică globală a simptomelor negative ale pacientului1.

Principala limitare a NSA-16 este dependența sa ridicată de funcționalitate sau comportamente, chiar și pentru simptomele experimentale, cum ar fi implicarea socială redusă, a căror severitate se măsoară în funcție de tipul și de frecvența interacțiunilor sociale. Această scală permite o evaluare axată pe simptomele negative, dar trebuie utilizată împreună cu o scală de evaluare a simptomelor pozitive1.


Scala PSP este un instrument dezvoltat ca funcționalitate socială și personală și are două caracteristici de bază: măsoară patru domenii ale funcționalității și ancorele acesteia iau în calcul doar funcționalitatea individului, independent de simptomatologie. Cele patru domenii de performanță pe care le are în vedere scala PSP sunt11:

Activitățile utile la nivel social, inclusiv munca și studiul

Relațiile personale și sociale

Îngrijirea autonomă

Comportamentele deranjante și agresive

Clinicianul evaluează severitatea în fiecare domeniu (absentă, medie, manifestă, marcată, severă sau foarte severă), pe baza căreia se calculează un scor. Rezultatul final este o singură măsurătoare de la zero la 100% a funcționalității11.

Studiile care compară scala PSP cu alte scale indică faptul că este o măsurătoare adecvată a funcționării sociale în schizofrenie11.


Această scală este folosită pentru a evalua severitatea globală a schizofreniei și gradul de schimbare în ceea ce privește simptomele pozitive, negative, depresive, cognitive și globale, folosind o scală cu șapte puncte1.

Severitatea bolii: evaluarea stării bolii în timpul săptămânii anterioare evaluării

Gradul de schimbare: schimbarea de la evaluarea anterioară. Fiecare categorie conține cinci clasificări diferite

Dezavantajele scalei CGI-SCH sunt lipsa fiabilității corespunzătoare între evaluatori și sensibilitatea la schimbare1.


BNSS, precum și CAINS de mai jos, sunt scale care explorează domeniile psihometrice, inclusiv simptomele negative, diferitele aspecte ale anhedoniei și intereselor sociale, folosind 13 itemi pentru a evalua simptomele negative1. Această scală este considerată fiabilă, cu un format concis și accesibil. Cu toate acestea, a fost criticată pentru că este prea restrictivă și că nu integrează alte aspecte ale funcționalității sociale și cognitive a pacientului și că se bazează pe simptomele negative1.


CAINS este un instrument eficient și validat, care folosește 13 itemi pentru a evalua simptomele negative în schizofrenie. Exploră domenii psihometrice, inclusiv simptomele negative, diferitele aspecte ale anhedoniei și interesul în relațiile sociale cu alții1.

CAINS este dezvoltată empiric și evaluează diagnosticul principal al pacientului pe baza simptomelor negative, fără a integra alte aspecte ale funcționalității sociale și cognitive a pacientului. Această scală este criticată pentru că este prea restrictivă și că nu este prea bine asociată cu depresia, agitația sau simptomele pozitive1.


Scala realizată autonom MAP-SR constă din 15 itemi care evaluează motivația și plăcerea pacientului. Itemii sunt grupați în patru subscale2:

Plăcerea socială

Plăcerea recreațională sau profesională

Sentimentele și motivația privind relațiile apropiate, de grijă și

Motivația și efortul de a se implica în activități

Această scală folosește un sistem de punctare Likert cu 5 puncte, unde scorurile mai mari reflectă o afectare mai mică2.

Evoluția grilelor psihometrice: diagrama ilustrează cum au evoluat în timp grilele psihometrice


European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience

Psychometric evaluation of the negative syndrome of schizophrenia
Garcia-Portilla MP et al.
Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci 2015; 265(7):559-66
„În acest document am analizat instrumentele disponibile pentru evaluarea sindromului negativ de schizofrenie, descriind punctele lor forte și slabe. Instrumentele curente au fost clasificate în două categorii, în funcție de validitatea conținutului și abordarea evaluării, ca instrumente de primă sau a doua generație.”

Referințe

  1. Kumari et al. J Addict Res Ther. 2017, 8:3
  2. Garcia-Portilla MP. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci. 2015;265(7):559-66
  3. Editorial, Psychological Medicine. 1976, 6, 347—349
  4. Overall and Gorham. Psychological Reports. 1962;10:799-812
  5. Andreasen, University of Iowa, 1984
  6. Andreasen, University of Iowa, 1984
  7. Stanley et al. Schizophrenia Bulletin. 1987; 13(2):261–276
  8. Hopkins et al. Schizophrenia Bulletin. 2018; 44(3): 593–602
  9. Axelrod et al. Journal of Psychiatric Research. 1993; 27(3):253-258
  10. Morosini et al. Acta Psychiatr Scand. 2000; 101(4):323-329
  11. Menezes et al. J Bras Psiquiatr. 2012; 61(3):176-80
  12. Haro et al. Acta Psychiatr Scand Suppl. 2003;(416):16-23
  13. Kirkpatrick et al. Schizophrenia Bulletin. 2011; 37(2):300–305
  14. Kring et al. Am J Psychiatry. 2013;170:165–172
  15. Llerena et al. Compr Psychiatry. 2013; 54(5): 568–574
Share
Login to Unlock

[dc-hide-content]CE ESTE PROBLEMA PSEUDO-SPECIFICITĂ…[/dc-hide-content]CE ESTE PROBLEMA PSEUDO-SPECIFICITĂ…

[dc-hide-content](COD: 300020/R11. Submitted to AIFA 16/04/2020) Deși cariprazina este primul și singurul antipsihotic care și-a dovedit eficacitatea față de un alt antipsihotic[/dc-hide-content]Deși cariprazina este primul și singurul antipsihotic care și-a dovedit eficacitatea față de un alt antipsihotic într-un studiu pe scară largă, creat pentru a e

continuă…
Login to Unlock

[dc-hide-content]Admdinistrarea de Cariprazina ÎN SC…[/dc-hide-content]PRODUSUL NOSTRU ÎN SCHIZOFRENIA ACU…

[dc-hide-content]După ce se stabilește diagnosticul de schizofrenie, clinicienii, pacienții și familiile trebuie să ia anumite decizii importante privind tratamentul. Deși, inst[/dc-hide-content]După ce se stabilește diagnosticul de schizofrenie, clinicienii, pacienții și familiile trebuie să ia anumite decizii importante privind tratamentul. Deși, inst

continuă…
Se afișează 0 rezultate.
Conectați-vă pentru a vedea încă 0 rezultat(e).